ПДРПДР 11. Розташування ТЗ на дорозі

Чи можна їхати в лівій смузі руху, коли вільна права смуга руху?

Пункт 11.5. ПДР зобов’язує водіїв, які рухаються дорогою, що має дві і більше смуг руху в одному напрямку, рухатися крайньою правою смугою. Виїзд в крайню ліву смугу руху дозволяється в тому випадку, якщо права (або праві) смуги руху зайняті, простіше кажучи, при щільному транспортному потоці, а також для повороту ліворуч, розвороту, або зупинки чи стоянки на лівому боці дорозі, коли це дозволено ПДР. Також в ліву смугу руху можна виїжджати для об’їзду перешкоди.

Слід запам’ятати, що на дорозі, яка має більше однієї смуги руху в одному напрямку, при вільній правій смузі, водій повинен рухатися нею.

Пункт 11.10 забороняє водієві рухатися по дорозі, яка має дві або більше смуг руху в одному напрямку, займаючи одночасно дві смуги руху. Наїжджати на переривчасту розмітку 1.5 водій має право лише під час перестроювання із однієї смуги руху в іншу.

Також нагадуємо, до пункт 4.10 зобов’язує водія перед поворотом ліворуч, розворотом або поворотом праворуч   завчасно зайняти відповідне крайнє положення на проїзній частині, призначеній для руху в цьому напрямку, крім випадків виїзду на перехрестя з круговим рухом або, коли напрямок руху визначено відповідними дорожніми знаками чи розміткою. В попередньому, 30 випуску було розказано, що поворот ліворуч можна виконувати в будь-яку смугу руху. Поворот праворуч виконується таким чином, щоб ТЗ знаходився якомога ближче до правого краю проїзної частині, простіше кажучи, в крайню праву смугу, якщо вона вільна.