ПДРПДР 10. Початок руху та зміна його напрямку

Правила повороту ліворуч і праворуч на перехресті

В пункті 10.5 ПДР сказано, що водій повинен виконувати поворот так, щоб під час виїзду з перехрещення проїзних частин ТЗ не опинився на смузі зустрічного руху. Це зрозуміло, не можна повертати назустріч транспортному потоку.

При повороті праворуч водій повинен рухатися ближче до правого краю проїзної частини. Тобто, якщо при повороті праворуч крайня права смуга вільна, водій повинен повертати лише в неї. Зверніть увагу, що ПДР не зобов’язують водія при повороті праворуч повертати обов’язково  в крайню праву смугу, а вимагають рухатися ближче до правого краю проїзної частини. Тобто, якщо із якихось причин здійснити поворот в крайню праву смугу руху у водія немає можливості, він може повертати в другу смугу руху.

Якщо дозволяють дорожні знаки або розмітка, водії можуть повертати одночасно праворуч, кожний у свою смугу, як це дозволено на перехресті з рухом по колу. Але, якщо на перехресті з круговим рухом це можна робити завжди, то на класичному перехресті такий маневр дозволяється лише при наявності відповідних знаків або розмітки.

Про поворот ліворуч ПДР нам нічого не кажуть. Тобто здійснювати поворот ліворуч можна в будь-яку смугу руху свого напрямку, але так, щоб під час виїзду з перехрещення проїзних частин транспортний засіб не опинився на смузі зустрічного руху.