ПДРПДР 25. Рух у колонах

Організована та неорганізована колона ТЗ – у чому різниця?

Рух ТЗ у колонах   регулюється пунктом 25 ПДР. Чим же відрізняються організована та неорганізована колона, з точку зору ПДР.

Перший розділ ПДР «Загальні положення» визначає термін «колона ТЗ» наступним чином – це організована група з трьох або більше ТЗ, які рухаються в одному напрямку, безпосередньо один за одним з постійно увімкненим ближнім світлом фар.

Запам’ятовуємо – колона, це мінімум 3 машини, які їдуть одна за одною з увімкненим ближнім світлом фар. Зауважте, що в колоні обов’язково на всіх ТЗ колони повинно бути ввімкнено ближнє світло фар, а не ДХО, і ніяких винятків немає.

Колона набуває статусу організованої, якщо її супроводжують спеціальні ТЗ – попереду з увімкненими маячками синього і червоного, або тільки червоного кольору. Позаду – синього і зеленого або тільки зеленого кольору.

На всіх ТЗ неорганізованої колони окрім ввімкненого ближнього світла фар обов’язково повинен бути розміщений знак колони – жовтий квадрат з червоною каймою, на якому намальована чорна буква «К». Знак розміщується спереду і ззаду на всіх ТЗ, які рухаються в колоні. Використовувати знак «Колона» на ТЗ, які рухаються організованою колоною, не обов’язково.

Пункт 32.1 (б) вимагає узгодження з уповноваженими розділами Національної поліції умов та порядку руху колон у складі більш, як 5 ТЗ.

Неорганізована колона повинна рухатися лише в один ряд, якомога ближче до правого краю проїзної частини. Якщо така колона складається з шести або більше ТЗ, тоді така колона повинна бути розбита на групи чисельністю не більш 5 ТЗ в одній групі таким чином, щоб дистанція між групами давала можливість іншим ТЗ здійснювати обгін колони.

У  разі зупинки на дорозі всі ТЗ, які входять в колону, повинні вмикати аварійну сигналізацію. Це стосується, як організованих, так і неорганізованих колон.

І останнє, іншим ТЗ забороняється займати місце в колоні для постійного руху, також, не можна випереджати або здійснювати обгін організованих колон.