ПДРПДР 12. Швидкість рухуПДР. Заборонні знаки

В яких випадках можна уникнути штрафа за перевищення швидкості


Пункт 12.10 ПДР визначає 4 випадки, коли водія не можна притягнути до відповідальності за порушення обмеження швидкості, які запроваджені знаками 3.29, 3.31.

  1. Коли дорожні знаки встановлені з порушенням вимог діючих Правил щодо їх введення. Наприклад, розміщення знаків не було узгоджено з уповноваженими підрозділами Національної поліції.
  2. Коли дорожні знаки встановлені з порушенням вимог діючих стандартів. Наприклад, розмір знаку не відповідає стандарту.
  3. Якщо знаки були залишені після усунення обставин, за яких їх було встановлено. Наприклад, після закінчення дорожніх робіт.
  4. Якщо знаки було встановлено без додаткових дорожніх знаків, які б пояснювали причину обмеження швидкості.

Розглянемо більш детально останній випадок. Взагалі знаки обмеження швидкості 3.29, 3.31 можуть бути розміщені на тимчасовій або постійній основі. Про тимчасове розміщення знаку свідчить жовтий фон.

Тимчасово обмеження дозволеної швидкості руху можуть бути запроваджені в трьох випадках.

  1. У місцях дорожніх робіт. В такому випадку знак 3.29 розміщується в парі зі знаком 1.37 Дорожні роботи.
  2. У місцях проведення масових або спеціальних заходів. В такому випадку може використовуватись знак 1.39 Аварійно-небезпечна ділянка (інша небезпека).
  3. У випадках, пов’язаних з погодними явищами, наприклад із знаком 1.13 Слизька дорога.

На постійній основі швидкість може бути обмежена в 4 випадках:

  1. На небезпечних ділянках доріг, наприклад в тандемі зі знаком 1.1, 1.2 Небезпечний поворот.
  2. У місцях розміщення наземних нерегульованих пішохідних переходів. В такому випадку повинен бути встановлений знак 1.32 Пішохідний перехід.
  3. У місцях розташування дорожніх станцій патрульної поліції, зі знаком 6.10 Дорожня станція патрульної поліції.
  4. На ділянках доріг, які прилягають до території дошкільних та навчальних закладів, дитячих таборів. В такому випадку в якості додаткового знаку використовується знак 1.33 Діти.

Тобто, якщо водій бачить перед собою «голий знак» обмеження швидкості 3.29, 3.31, який встановлений без додаткового знаку, він має можливість уникнути відповідальності за порушення швидкісного режиму, який встановлює цей знак.