ПДРПДР 27. Рух по автомагістралях

Автомагістраль і дорога для автомобілів – в чому різниця?

Автомагістраль позначається знаком 5.1, Дорога для автомобілів позначається знаком 5.3. Рух по автомагістралях та дорогах для автомобілів регулюється пунктом 27 ПДР. Розкажемо чим відрізняються автомагістраль від дороги для автомобілів.

Перша відмінність – це швидкісний режим. Максимальна швидкість на автомагістралі дорівнює 130 км/год, на дорозі для автомобілів – 110 км/год. Також на автомагістралі існує обмеження мінімальної швидкості – 40 км/год. На дорозі для автомобілів обмеження мінімальної швидкості немає.

Друга відмінність – наявність розділової смуги. На автомагістралі розділова смуга є обов’язковим елементом дороги, на дорозі для автомобілів розділова смуга не обов’язкова.

Третя відмінність – наявність наземних пішохідних переходів. На автомагістралі немає наземних пішохідних переходів, на дорозі для автомобілів вони можуть існувати.

Що є спільного у автомагістралі і дороги для автомобілів

Тепер розкажемо, що є спільного у автомагістралі і дороги для автомобілів, і що їх відрізняє від рештки доріг.

  1. По-перше, автомагістраль та дорога для автомобілів завжди є головними дорогами по відношенню до всіх інших доріг.
  2. По-друге, на автомагістралях і дорогах для автомобілів заборонений рух заднім ходом.
  3. По-третє, на автомагістралях і дорогах для автомобілів заборонена навчальна їзда.
  4. Четверте, на автомагістралях і дорогах для автомобілів заборонений рух тракторів, самохідних машин та механізмів, а також велосипедів.
  5. П’яте, на автомагістралях і дорогах для автомобілів заборонений розворот та в’їзд у технологічні розриви розділювальної смуги.
  6. Шосте, на автомагістралях і дорогах для автомобілів зупинятися можна тільки в місцях, позначеними знаками 5.42.1 «Місце для стоянки» та 6.15 «Місце відпочинку».

І останнє, на автомагістралях і дорогах для автомобілів вантажним ТЗ з масою понад 3,5 т заборонений рух поза першою і другою смугами руху, за винятком повороту ліворуч чи розвороту в місцях, де це дозволено.