ПДР 9. Попереджувальні сигнали

Чи потрібно вмикати лівий покажчик повороту на перехресті з рухом по колу

Досить часто можна побачити, як водій, на в’їзді на перехрестя з рухом по колу, вмикає лівий покажчик повороту. Чи правильно це? Однозначно – ні! Чому? Тому, що покажчик лівого повороту передбачає, що ТЗ буде рухатись ліворуч, тобто, здійснювати лівий поворот. Але це апріори неможливо, тому, що рух по колу завжди здійснюється проти годинникової стрілки, і повернувши ліворуч, водій буде рухатися назустріч транспортному потоку.

Тому, при в’їзді на перехрестя з круговим рухом, водій повинен вмикати правий покажчик повороту, адже він повертає праворуч. Єдиний випадок, коли на перехресті з круговим рухом треба користуватись лівим покажчиком повороту, якщо водій буде здійснювати перелаштування в ліву смугу руху.

Перед з’їздом з кола, водій повинен завчасно ввімкнути правий покажчик повороту, але це треба робити тільки після проїзду останнього «не потрібного» з’їзду, щоб не вводити в оману інших учасників дорожнього руху. Тобто, вимога п. 9.4. ПДР подавати сигнали покажчиками поворотів не менш за 50-100 м в населених пунктах і за 150-200 м поза населеними пунктами, іноді не може бути виконана фізично, оскільки з’їзди з кола можуть бути розташовані досить близько один від одного.