ПДРПДР 10. Початок руху та зміна його напрямкуПДР 16. Проїзд перехресть

Перехрестя з круговим рухом – правила проїзду

Перехрестя з круговим рухом мають досить велику пропускну спроможність, але вимагають від водіїв підвищеної уваги. Пункт 10.4 ПДР дозволяє заїжджати на круг не тільки з крайньої правої смуги, а і з інших смуг, якщо транспортний потік має велику щільність.

В нашому прикладі, що зображений на малюнку, водій червоного авто рухається крайньою правою смугою, водій зеленого авто рухається другою смугою. Вони одночасно під’їхали до перехрестя, на якому організовано круговий рух, і можуть одночасно в’їхати на таке перехрестя, кожний в свою смугу руху, як показано на малюнку. Звісно, що це можна робити лише в тому випадку, якщо перехрестя вільне, і при в’їзді на перехрестя водії не будуть створювати перешкод іншим авто, які вже рухаються по колу.

Пункт 10.5 ПДР дозволяє водіям робити з’їзд з будь-якої смуг руху, якщо напрямок руху не визначено дорожніми знаками чи розміткою і це не створить перешкод ТЗ, що рухаються у попутному напрямку праворуч.

Вимога не створювати перешкод при з’їзді з кола – це дуже важливий нюанс, який повинен добре знати і розуміти водій, який буде робити з’їзд з перехрестя з круговим рухом, коли знаходиться не в крайній правій смузі руху. В такому випадку водій, повертаючи праворуч на з’їзд, повинен дати дорогу іншим ТЗ, які рухаються в правій смузі руху по колу, і не збираються виконувати з’їзд з кола.

Тому водіям-початківцям рекомендовано проїжджати перехрестя з круговим рухом по крайній правій смузі, щоб не потрапляти в складну дорожню ситуацію під час з’їзду з перехрестя. Інколи це буде займати більше часу, але так буде набагато безпечніше.