ПДРПДР 4. Обов'язки і права пішоходів

Перехід дороги яка має більше двох смуг руху

В попередньому випуску було розказано про базові правила переходу нерегульованих пішохідних переходів поза перехрестям. Тепер ми розглянемо питання переходу дороги по зебрі, якщо вона має більше двох смуг руху. Це дуже важливе питання. Воно настільки важливе, що в ПДР для його вирішення виділено окремий пункт 18.4, в якому сказано

Якщо перед нерегульованим пішохідним переходом зменшує швидкість чи зупинився ТЗ, водії інших ТЗ, що рухаються по сусідніх смугах, повинні зменшити швидкість, а в разі потреби зупинитись і можуть продовжити рух лише переконавшись, що на пішохідному переході немає пішоходів, для яких може бути створена перешкода чи небезпека.

У чому полягає небезпека для пішохода, який переходить дорогу по зебрі, яка має більше однієї смуги руху в одному напрямку?

На малюнку це дуже добре видно. Якщо в крайній правій смузі рухається габаритний транспорт, наприклад, автобус, пішохід не бачить ситуацію у другій смузі руху, де може рухатись інший ТЗ. В свою чергу, водій, який рухається у другій смузі руху, за автобусом, не бачить пішохода. Інколи так трапляється, що пішохід і ТЗ у другій смузі руху «зустрічаються» у той момент, коли пішохід виходить з-за автобуса, а в цей час на пішохідний перехід виїжджає автомобіль, який рухається другою смугою руху.  В такій ситуації винними будуть, як пішохід, так і водій.

Пункт 4.10

Справа в тому, що пункт 4.10 ПДР зобов’язує пішохода перед виходом на проїзну частину з-за ТЗ, що стоять і обмежують оглядовість, впевнитись у відсутності ТЗ, що наближаються.

Тому, щоб не потрапити у халепу, пішохід, перед тим, як перетинати по зебрі другу смугу руху, повинен переконатись, що вона вільна від ТЗ. А водій, який рухається другою смугою руху, повинен бути дуже обережним і рухатись з такою швидкістю, яка дозволить йому запобігти наїзду на пішохода на зебрі, якщо той раптово з’явиться на дорозі.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).