ПДР

Що треба робити, якщо трапилась ДТП

Дорожньо-транспортна пригода (ДТП) – подія, що сталася під час руху автомобіля (або іншого транспортного засобу), внаслідок якої загинули люди (або отримали поранення) та/або завдано матеріальних збитків.

Як бачимо, обов’язковою умовою ДТП, згідно з існуючою термінологією ПДР, є рух ТЗ. Тобто якщо, наприклад, на автомобіль, що стоїть на парковці, впало дерево, ця подія не буде кваліфікована, як ДТП.

Водій, який став учасником ДТП, зобов’язаний:

  1. Негайно зупинити своє ТЗ та залишатися на місці ДТП.
  2. Включити аварійну сигналізацію та виставити знак аварійної зупинки на відстані не менше 20 м від місця ДТП у населених пунктах та 40 м поза населеними пунктами.
  3. Не переміщати свій ТЗ та предмети, що мають відношення до ДТП.
  4. Вжити всіх необхідних заходів для надання допомоги потерпілим, якщо вони є (викликати швидку допомогу, самостійно надати допомогу, звернутися за допомогою до сторонніх осіб).
  5. У разі, якщо немає можливості надати невідкладну медичну допомогу потерпілим, і немає транспортних засобів, якими можна було б транспортувати потерпілих до найближчого лікувального закладу, водій повинен транспортувати постраждалого на своєму транспортному засобі, після чого повернутися на місце ДТП.
  6. Повідомити про ДТП працівників поліції, записати дані свідків ДТП.
  7. Вжити всіх заходів для збереження слідів пригоди, організувати об’їзд місця ДТП.
  8. До медичного огляду не вживати алкоголю, наркотиків чи лікарських препаратів на їх основі.

У разі, якщо у ДТП не постраждали люди та не завдано збитків третім особам, водії, учасники ДТП, можуть не звертатися до поліції та оформити Європротокол.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).