ПДР

Що таке пріоритет руху

На дорогах постійно виникають ситуації, що вимагають відповіді на питання, який транспортний засіб має їхати першим, а який має йому поступитися дорогою. Такі ситуації виникають, коли траєкторія руху двох або більше транспортних засобів перетинається. Найчастіше це трапляється на перехрестях.

Дорожній рух організований таким чином, що водій завжди знає, чи має він перевагу в русі перед іншими учасниками дорожнього руху або повинен поступитися дорогою. Про це водієві говорять дорожні знаки, дорожня розмітка, сигнали світлофора або регулювальника.

Пріоритет руху – це право на першочерговий рух стосовно інших учасників дорожнього руху.

Поняття поступитися дорогою – це вимога до учасника дорожнього руху не продовжувати чи не розпочинати рух, не здійснювати будь-яких маневрів, якщо це може змусити інших учасників дорожнього руху, які мають перевагу у русі, змінити напрямок свого руху чи швидкість.

Зверніть увагу, що поняття поступитися дорогою не вимагає обов’язкової зупинки! Якщо дорожня ситуація не вимагає зупинки транспортного засобу для того, щоб поступитися дорогою, водій може не зупинятися. Головне, щоб дії учасника дорожнього руху, який поступається дорогою, не змусили змінювати швидкість руху чи напрямок руху учасників дорожнього руху, які мають пріоритет у даній ситуації.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).