ПДР

Сигнали регулювальника – про що вони говорять

Регулювальник дорожнього руху у наш час – це явище досить рідкісне. Але його сигнали потрібно знати, а, головне, виконувати хоча б тому, що вони мають найвищий пріоритет при регулюванні руху. Тобто якщо на перехресті є працюючий світлофор і стоїть регулювальник, водії повинні керуватися сигналами регулювальника, а не світлофора.

Сигнали регулювальника

Регулировщик с поднятой рукой

Положення №1. Регулювальник стоїть із витягнутою вгору правою рукою, в якій знаходиться жезл (він завжди знаходиться в правій руці регулювальника). Цей сигнал забороняє рух через перехрестя всіх учасників дорожнього руху. Ні транспортні засоби, ні пішоходи не можуть розпочинати рух. Даний сигнал регулювальника відповідає жовтому сигналу світлофора або комбінації жовтий-червоний. Водії та пішоходи, які перебували на перехресті, повинні закінчити рух та маневр, дотримуючись заходів безпеки.

Регулировщик с руками, вытянутыми в стороны

Положення №2. Регулювальник стоїть з витягнутими в сторони руками або з опущеними руками вздовж тулуба.

  • У такому положенні регулювальника пішоходи можуть переходити вулицю зі спини та грудей регулювальника, переходити дорогу з лівого та правого боку заборонено.
  • Нерейкові транспортні засоби можуть рухатися прямо або робити поворот праворуч з лівого та правого боку регулювальника. Рух нерейкових ТС з боку грудей та спини регулювальника заборонено.
  • Рейкові транспортні засоби завжди рухаються з рукава в рукав регулювальника, тобто, можуть рухатися тільки з лівого і правого боку регулювальника в прямому напрямку.

Регулировщик с вытянутой вперед правой рукой

Положення №3. Регулювання стоїть з витягнутою вперед правою рукою, в якій знаходиться жезл. Зверніть увагу, що вперед може бути витягнута лише права рука регулятора, не ліва.

  • При такому положенні регулювальника пішоходи можуть переходити дорогу лише з боку спини.
  • Нерейкові транспортні засоби з боку спини та правої руки не можуть рухатися. З боку грудей можуть робити поворот праворуч (если палка смотрит в рот, тільки правий поворот). З лівого боку регулювальника можна рухатися в будь-яких напрямках: прямо, праворуч, ліворуч, розворот (если палка смотрит влево – ты сегодня королева).
  • Рейкові транспортні засоби з боку грудей регулювальника можуть рухатися праворуч; з боку лівої руки – можуть рухатися ліворуч (з рукава в рукав).

Ось, власне, і все. Жодних складнощів у сигналах регулювальника немає. Потрібно лише уважно їх вивчити і запам’ятати, зробити це нескладно.

Перед зміною свого положення регулювальник подає сигнал свистком, привертаючи увагу учасників дорожнього руху, потім приймає положення №1, після того, як пішоходи та транспортні засоби звільнять перехрестя, він приймає положення №2 або №3.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).