ПДР

Обгін та випередження – у чому різниця

На дорозі щосекунди трапляються ситуації, коли автомобілі, що рухаються в одному напрямку з різною швидкістю, випереджають один одного. У побуті такий маневр називають обгоном. Проте, ПДР розрізняють два варіанти такої ситуації: обгін та випередження. У чому різниця?

Термінологія правил дорожнього руху

Випередження – це  рух одного транспортного засобу зі швидкістю, що перевищує швидкість попутного транспортного засобу, що рухається сусідньою смугою.

Обгін – це випередження, але з обов’язковим виїздом на смугу зустрічного руху.

Таким чином, на дорозі з одностороннім рухом апріорі не може бути обгону. Якщо немає виїзду на смугу зустрічного руху, немає обгону!

Зверніть увагу! Обгін можна здійснювати тільки з лівого боку транспортного засобу, що їде попереду. Випередження можна здійснювати з будь-якого боку, дотримуючись заходів безпеки такого маневру.

У чому небезпека обгону

Обгін є надзвичайно небезпечним маневром, оскільки підвищується ймовірність лобового зіткнення двох ТЗ. Як відомо, при лобовому зіткненні швидкості ТЗ підсумовуються. Навіть у міських умовах, при зіткненні двох ТЗ, що рухаються зі швидкістю 50 км/год кожне, сумарна швидкість становитиме 100 км/год. З цієї причини лобові зіткнення є ДТП із найважчими наслідками.

Тому виконувати обгін потрібно лише тоді, коли є повна впевненість в успішності цього маневру. Водій повинен оцінити швидкість свого транспортного засобу, швидкість транспортного засобу, що рухається попереду, стан дорожнього полотна, відстань до транспортного засобу, що рухається назустріч і швидкість його наближення. Як бачимо, дуже багато складових, які має протягом кількох секунд оцінити водій та ухвалити рішення про безпеку обгону.

Початківцям рекомендується здійснювати обгін тільки в тому випадку, коли попереду дорога проглядається на відстань не менше 500 м і при цьому не видно зустрічних автомобілів, а різниця у швидкості транспортного засобу має бути якнайбільшою, щоб швидше стався обгін. З іншого боку, водій ТЗ, котрого обганяють, не повинен перешкоджати обгону.

Наприклад, на заміській дорозі, де діє обмеження швидкість 90 км/год, для обгону автомобіля, що рухається зі швидкістю 50 км/год, знадобиться близько 5 секунд та близько 125 м дистанції, за умови, що різниця у швидкостях автомобілів буде 36 км/год  (10 м/с).

Це означає, що за таких умов обгін можна починати в тому випадку, якщо до найближчого автомобіля, що рухається назустріч, відстань не менше 250 м, за умови, що ТЗ, що наближається назустріч, також дотримується швидкісного режиму.

Ще важливий момент! На дорозі, де є можливість зробити випередження, заборонено обгін! Простіше кажучи, обгін дозволено лише на дорозі з двома смугами руху, по одній у кожну сторону. Якщо дорога містить більше однієї лінії руху в будь-який бік, обгін на ній заборонений.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).