ПДР

Обов’язки водія

Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі такі документи:

  1. Посвідчення водія відповідної категорії на керування транспортним засобом.
  2. Технічний паспорт транспортного засобу, яким він керує.
  3. Страховий поліс ОСАЦВ (автоцивілку).
  4. Якщо на транспортному засобі встановлено знак «Водій з інвалідністю», необхідний документ, що підтверджує інвалідність водія або пасажира (не потрібно, якщо є явні ознаки інвалідності).

Водій має право передавати керування своїм транспортним засобом іншій особі за наявності у того посвідчення водія відповідної категорії. Для цього достатньо передати техпаспорт на транспортний засіб (раніше була необхідна довіреність).

Перед виїздом водій зобов’язаний перевірити технічний стан свого транспортного засобу, його комплектацію, правильність розміщення та кріплення вантажу, якщо такий є.

Під час руху водій має бути уважним, стежити за станом дорожньої обстановки, вчасно реагувати на її зміну, щоб не допустити аварійно-небезпечної ситуації.

Водій та пасажири повинні користуватися засобами пасивної безпеки: ременями та підголовниками. Не пристібатися в межах міської межі можуть водії та пасажири з інвалідністю, а також водії та пасажири оперативних та спеціальних ТЗ (поліція, МНС, швидка допомога та ін.).

Водії мотоциклів, мопедів та їх пасажири під час руху мають бути у застебнутих шоломах.

Заборонено забруднювати проїжджу частину сторонніми предметами, а також своїми діями загрожувати безпеці дорожнього руху.

У разі виявлення перешкод для дорожнього руху водій зобов’язаний повідомити про це дорожні служби (наприклад, на дорогу впало дерево або відкрився каналізаційний люк).

Зупинка поліцейським

На вимогу поліцейського водій повинен зупинитися в тому місці, яке вказав поліцейський, дотримуючись при цьому необхідних заходів безпеки. На вимогу поліцейського водій зобов’язаний надати документи, про які було сказано вище.

На вимогу поліцейського водій повинен пройти медичний огляд щодо алкогольного чи наркотичного сп’яніння.

Водій повинен надати своє ТЗ:

  1. Поліцейським або медпрацівникам для транспортування до лікувального закладу особи, якій потрібне надання невідкладної допомоги.
  2. Поліцейським для виконання оперативних заходів, пов’язаних із переслідуванням правопорушників, доставкою їх до поліцейської дільниці, для транспортування пошкоджених транспортних засобів (транспортувати пошкоджені транспортні засоби можна лише вантажними автомобілями).

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).