ПДРПДР 30. Розпізнавальні знаки

Чи обов’язкова наклейка «70» для водіїв зі стажем до 2 років

Розглядаємо сьогодні питання, пов’язане з розміщенням наліпки «70» (обмеження швидкості) на автомобілях, якими керують водії зі стажем до 2 років.

В пункті 30.3 «и» ПДР сказано, що, знак обмеження швидкості розміщується ззаду ліворуч на механічних ТЗ, якими керують водії із стажем до 2 років.  Як бачимо, слова «обов’язково» в тексті ПДР нема. І тут виникає питання, а чи ця умова є обов’язковою для виконання водіями? Пункт 30.3 починається такими словами: «На відповідних ТЗ установлюються такі розпізнавальні знаки». Тобто таке формулювання передбачає, що розпізнавальні знаки повинні бути встановлені обов’язково. Якщо ж відповідний розпізнавальний знак не обов’язковий, тоді ПДР цей момент позначають. Наприклад, для розпізнавального знаку «Лікар» є  пояснення, що даний розпізнавальний знак може бути встановлений на ТЗ, який належить лікарю за його згодою.

Тому, якщо на тестах вам трапиться питання про обов’язковість використання наліпки «70» на ТЗ, якими керують водії із стажем до 2 років, правильною відповіддю буде відповідь – обов’язково. Але, треба сказати, що даний момент досить погано прописаний в ПДР. Чому? Тому, що за порушення вимоги розміщення знаку «70» ПДР не передбачають ніякого покарання. Виникає питання, навіщо чогось вимагати, якщо за це немає покарання?