ПДР 4. Обов'язки і права пішоходів

Як перейти дорогу поза перехрестям, якщо немає пішохідного переходу

Якщо поза перехрестям в зоні видимості пішохода немає пішохідного переходу, Пункт 4.8 ПДР дозволяє пішоходу переходити дорогу під прямим кутом до краю проїзної частини в тих місцях, де дорогу добре видно в обидва боки, при цьому, така дорога не повинна мати більше трьох смуг руху для обох напрямків. В такому випадку пішохід повинен дати дорогу ТЗ.

Якщо дорога має більш, ніж три смуги руху, переходити таку дорогу пішоходу поза пішохідним переходом, поза перехрестям, заборонено.

Головна  відмінність переходу дороги поза пішохідним переходом полягає в тому, що пішохід повинен дати дорогу ТЗ, які рухаються по проїзній частині. Якщо пішохід переходить дорогу по нерегульованому пішохідному переходу, в такому випадку він має перевагу в русі над ТЗ, які рухаються по проїзній частині.

Наземний пішохідний перехід може позначатися горизонтальною розміткою 1.14 (зебра), а також дорожнім знаком 5.38. Розмітка і знак можуть використовуватись, як в парі, так і окремо один від одного. У тому випадку, якщо немає зебри, ширина пішохідного переходу визначається дорожніми знаками 5.38.1 и 5.38.2, які завжди буде встановлено не напроти один одного, а на деякій відстані, яка і буде визначати ширину пішохідного переходу.