ПДРПДР 4. Обов'язки і права пішоходів

Як перейти перехрестя на якому немає «зебри»

Зазвичай на перехрестях зі жвавим рухом для переходу дороги пішоходами малюється «зебра», яка позначає нерегульований пішохідний перехід. На нерегульованому пішохідному переході пішохід завжди має перевагу в русі перед ТЗ, які рухаються по проїзній частині.

Що робити пішоходу, якщо на перехресті немає зебри? Згідно з пунктом 4.7 ПДР,  Таке перехрестя пішоходи можуть переходити по лініях тротуарів або узбіч, тобто по їх уявному продовженню через перехрестя.

Тепер потрібно відповісти на дуже важливе питання – чи буде мати перевагу пішохід в такому випадку? І так, і ні. Пункт 16.2 ПДР зобов’язує водія на регульованих і нерегульованих перехрестях, повертаючи ліворуч або праворуч, дати дорогу пішоходам, які переходять проїзну частину, на яку він повертає. Зауважте, що тут нічого не сказано про наявність «зебри» на перехресті. Тому, в нашому прикладі, водій сірого автомобіля, який повертає праворуч, повинен дати дорогу пішоходу, який переходить проїзну частину по продовженню тротуару.

Водій же червоного автомобілю, який рухається прямо, не повинен давати дорогу пішоходу, який збирається переходити проїзну частину по продовженню тротуару. В такому випадку спочатку через перехрестя їде водій, а потім іде пішохід.

Чому пішохід немає переваги, якщо переходить перехрестя по продовженню тротуарів при відсутності зебри? Тому, що пункт 4.16а ПДР дає перевагу пішоходу під час переходу проїзної частини яка позначена нерегульованими пішохідними переходами (тобто зеброй або знаками 5.38.1, 5.38.2. ). ПДР нічого не говорить про перевагу пішохода, якщо він переходить перехрестя по продовженню тротуарів.