ПДРПДР. Наказові знаки

Чи можна робити розворот на перехресті де є знак 5.7.1

Знаки 5.7.1 та 5.7.2 показують напрямок руху на перехрещуваній дорозі, якщо на ній організовано односторонній рух в напрямку, який показує стрілка.

Знак 5.7.1 встановлюється на перехрестях де, при повороті праворуч здійснюється виїзд на дорогу з одностороннім рухом, в напрямку зліва-праворуч. Братом-близнюком цього знаку є знак 5.7.2, який позначає виїзд на дорогу з одностороннім рухом у напрямку справа-ліворуч.

Якщо немає інших заборонних знаків або розмітки, водій на перехресті де встановлено знак 5.7.1, може рухатися прямо або повертати праворуч. Поворот ліворуч заборонений, оскільки він призведе до того, що водій буде рухатися назустріч транспортному потоку. Виникає питання, а чи можна розвертатися в нашому випадку?

На перший погляд відповідь на це питання буде негативною. Роблячи розворот, водій якийсь час буде рухатись в протилежному напрямку основного транспортного потоку. Але, давайте звернемо увагу на терміни. Знак 5.7.1 забороняє рух ліворуч, тобто не можна на перетинаємій дорозі рухатися  в напрямку справа-ліворуч. Тепер звернемо увагу на розділ 1 ПДР «Загальні положення», в якому сказано, що розворот є маневром, а не рухом.

Тобто, виконуючи маневр (в нашому випадку – розворот), водій не буде порушувати вимогу знака 5.7.1 рухатися праворуч. Тому, водію на перехресті, де встановлено знак 5.7.1, із чотирьох можливих напрямків руху (прямо, ліворуч, праворуч, розворот), заборонений тільки поворот ліворуч. По аналогії, на перехресті, де встановлено знак 5.7.2, водію заборонений тільки поворот праворуч. Розворот знаки 5.7.1 и 5.7.2 не забороняють.

І останній момент, про який треба згадати. Знаки 5.7.1 и 5.7.2 не зобов’язують водія рухатися в напрямках, позначених стрілками, вони лише інформують про наявність дороги з одностороннім рухом.