ПДРПДР 4. Обов'язки і права пішоходів

Правила переходу дороги по “зебрі”

Наразі існує достатньо велика кількість «розумних» (в лапках) пішоходів, які добре знають, що на нерегульованому пішохідному переході пішохід має перевагу над ТЗ, що рухаються проїзною частиною. Це дійсно так. В пункти 4.16а ПДР сказано, що пішохід має право на перевагу під час переходу проїзної частини позначеними нерегульованими пішохідними переходами.

Але, пункт 4.14а ПДР забороняє пішоходам виходити на проїзну частину, не впевнившись у відсутності небезпеки для себе. Пункт 4.14б забороняє пішоходу раптово виходити чи вибігати на проїзну частину, в тому числі на пішохідний перехід.

Тому, пішохід, перед тим, як рухатися зеброю, повинен впевнитись в безпечності свого маневру і лише після того, як він зрозуміє, що водії дійсно дають йому дорогу, рухатися пішохідним переходом.

Особливу небезпеку становлять нерегульовані пішохідні переходи, розташовані поза перехрестям. Інколи так буває, що пішохід, який рухається тротуаром по ходу транспортного потоку, тобто, проїзна частина у нього знаходиться зліва, підійшовши до зебри, раптово повертає на зебру, і починає переходити дорогу, не впевнившись в безпечності такого маневру. Якщо позаду в безпосередній близькості буде рухатися автомобіль, водій може не зреагувати на раптову зміну дорожньої обстановки, і здійснити наїзд на пішохода. В такому випадку у ДТП будуть винуваті обоє учасника дорожнього руху, і водій, і пішохід.

Щоб такого не трапилось, пішохід, який збирається переходити дорогу по зебрі поза перехрестям, повинен зупинитись перед зеброю, стоячи на тротуарі, і впевнитись в тому, що водії його побачили і зрозумілі його наміри. І лише після того, як пішохід побачить, що водії зменшили швидкість, або зупинились, починати рух по зебрі.

В свою чергу, водії ТЗ повинні бути дуже уважними, наближаючись до зебри, яка знаходиться поза перехрестям, якщо поряд з нею рухаються пішоходи. В такому випадку треба знизити швидкість і бути готовим до раптової появи пішохода на зебрі, щоб не потрапити у халепу. Якщо станеться наїзд на пішохода, який знаходився на зебрі, водію буде практично неможливо уникнути відповідальності.