Речовини та сумішіХімія

Колоїдні розчини (золі)

Колоїдні розчини – це тонкодисперсні системи з рідким дисперсійним середовищем.

Частинки колоїдних розчинів називаються міцелами.

Основою міцели є ядро ​​колоїдної частинки, яка адсорбує на своїй поверхні іони, присутні в розчині, утворюючи тим самим адсорбційний шар, в якому іони добудовують кристалічні ґрати ядра, надаючи йому негативного заряду. Такі іони називаються потенціаловизначальними.

Присутні в розчині іони, протилежні за знаком потенційновизначальним іонам, звуться протиіонами.

Оскільки потенціаловизначальні іони, що вклинилися в кристалічну структуру ядра, і протиіони мають різні знаки, вони притягуються один до одного, внаслідок чого деяка частина протиіонів прилипає до адсорбційного шару, формуючи гранулу.

Протиіони, що не прилипли до адсорбційного шару, формують дифузний шар, який завершує структуру міцели.

Таким чином, будову міцели можна порівняти із будовою Землі, в центрі якої знаходиться ядро, оточене мантією, зверху якої знаходиться земна кора. Роль земного ядра виконують мікрокристали нерозчинних молекул. У ролі земної мантії виступає адсорбційний шар, сформований потенціаловизначальними іонами (ядро + адсорбційний шар = гранула). І завершує будівництво міцели дифузний шар, що виконує роль земної кори (гранула + дифузний шар = міцела).

Висока стійкість колоїдного розчину пояснюється наявністю однойменного заряду у всіх гранул. Однойменні заряди, як відомо, відштовхуються, тому гранули не схильні до злипання (коагуляції), що призводить до укрупнення колоїдних частинок. Тому нерозчинена речовина в колоїдному розчині не випадає в осад.

Додавання в колоїдний розчин електроліту зменшує заряд гранул і знижує стійкість розчину, в результаті цих процесів починається коагуляція, що завершується седиментацією (випаданням осаду) або утворенням напівтвердої пружної маси (гелю).

Слід знати, що розчини полімерів (білкові або крохмальні розчини) не є колоїдними, хоч і мають багато їх властивостей.

Розчини полімерів відносяться до істинних розчинів, оскільки вони не мають гетерогенності, основні ознаки колоїдних розчинів – в полімерних розчинах немає поверхні розділу між дисперсним середовищем і фазою.

Колоїдні розчини широко застосовуються в промисловості при виробництві мила, паперу, текстилю та ін.

Кров, сік рослин, протоплазма клітин – це все колоїдні розчини.

ГОЛОВНЕ МЕНЮ розділу “Речовини та суміші”