Речовини та сумішіХімія

Що таке розчинність

Розчинність – це  здатність речовини утворювати розчини.

Деякі речовини можуть розчинятися одна в одній необмежено; інші – тільки в обмежених кількостях або практично не розчинятися взагалі.

Розчинність конкретної речовини залежить від її природи та природи розчинника, а також умов, за яких відбувається процес розчинення: температура, тиск, наявність третіх речовин.

Старовинне правило говорить: “подібне розчиняється в подібному”, тобто неполярні речовини добре розчиняються в неполярних розчинниках (бензол у гексані), а полярні – в полярних (етиловий спирт у воді), і навпаки – неполярні речовини в полярних розчинниках розчиняються погано (бензол у воді).

Насичений розчин –  це розчин, в якому при даній температурі певна речовина не розчиняється (кажуть, що речовина, що розчиняється, знаходиться в стані рівноваги з розчином).

Відповідно, аналогічний розчин з кількістю розчинної речовини меншим, ніж у насиченому розчині, називають ненасиченим.

Таким чином, чисельно розчинність можна виразити, як концентрацію речовини в її насиченому розчині.

Коефіцієнт розчинності

Розчинність конкретної речовини виражається через коефіцієнт розчинності (маса розчиненої речовини, яка насичує 100 г розчинника за певних умов).

Усі речовини з їхньої розчинності у воді можна розділити на 3 групи:

  1. розчинні у воді речовини – розчинність понад 1 г на 100 мл води;
  2. малорозчинні речовини – 0,1..1 г на 100 мл;
  3. нерозчинні речовини – менше 0,1 г на 100 мл.

Розчинність твердих речовин сильно залежить від температури (зазвичай, чим вища температура, тим краще їх розчинність).

Розчинність газів у воді збільшується з підвищенням тиску (хто відкорковував пляшку шампанського, це добре знає). Також про це добре знають водолази, які змушені після тривалого перебування на великій глибині (під високим тиском) поступово протягом години підніматися на поверхню (або проходити адаптацію в барокамері), в іншому випадку, при швидкому підйомі водолаза з великої глибини розвивається кесонна хвороба, коли азот, у великих кількостях розчинений у плазмі крові людини, починає виділятися у вигляді бульбашок (кров закипає), закупорюючи дрібні судини та капіляри, загрожуючи життю водолазу.

Відповідно до принципу Ле Шательє, розчинність газів у рідинах із зростанням температури знижується. Цю особливість найчастіше використовують з метою видалення розчинних газів із рідин, нагріваючи їх до кипіння. Саме з цієї причини в спеку природні водоймища збіднюються киснем, і риба може так само задихнутися від його нестачі, як це буває взимку під льодом.

ГОЛОВНЕ МЕНЮ розділу “Речовини та суміші”