Речовини та сумішіХімія

Розчини

У повсякденному житті людина постійно стикається з різними розчинами – напоями, лікарськими мікстурами, побутовою хімією та ін. Здавалося б, немає нічого простішого, ніж приготувати який-небудь коктейль (типовий розчин), а тим часом сама природа процесу розчинення однієї речовини в іншій досить складна.

Сучасна наука стверджує, що розчинення є фізико-хімічним процесом.

Одним з головних фізичних процесів, що відбувається під час розчинення, є дифузія (проникнення) розчинної речовини в розчиннику. Дифузія обумовлена ​​хаотичним тепловим рухом молекул (атомів, іонів) – спочатку утворюється прикордонний дифузійний шар між двома речовинами, що розчиняються, в межах якого йде інтенсивне перемішування частинок різних речовин один з одним, що викликається різницею в щільності розчинника і розчинної  речовини.

Процес розчинення може супроводжуватися виділенням (поглинанням) тепла, зміною кольору розчину та іншими хімічними перетвореннями, що дає підстави говорити про наявність хімічних процесів, що супроводжують розчинення.

Розчинення супроводжується формуванням хімічних зв’язків (сольватацією) між розчинником і розчинною речовиною (якщо у якості розчинника виступає вода – гідратацією), при цьому, продукти взаємодії розчинної речовини з розчинником називають сольватами (гідратами).

Сольвати (гідрати) є малостійкими речовинами. Гідрати, що існують у кристалічному стані, називаються кристалогідратами (мідний купорос, залізний купорос).

РОЗЧИН – однорідна (гомогенна) система змінного складу, що складається з декількох компонентів

Класифікація розчинів:

  1. Рідкі розчини (солодкий чай).
  2. Тверді розчини (сплави).
  3. Газоподібні розчини (повітря).

Звичайно ж, найпоширенішими є рідкі розчини. Зазвичай, говорячи про розчини, маються на увазі рідкі розчини.

Будь-який рідкий розчин складається з розчинника (рідке середовище, в якому відбувається процес розчинення) та розчинених речовин, які розчиняються в рідині.

Класифікація рідких розчинів:

  1. рідина + газ;
  2. рідина + рідина;
  3. рідина + тверда речовина.

Рідкі розчини поділяються на дві великі категорії – водні розчини (розчинником є ​​вода) та неводні розчини (розчинником є ​​рідина, але не вода).

ГОЛОВНЕ МЕНЮ розділу “Речовини та суміші”