ПДР

Трамвайні колії – можна їздити чи ні

Трамвайні колії призначені для руху рейкових транспортних засобів (трамваїв та спеціальних платформ). Зверніть увагу, що згідно з чинними ПДР, трамвайні колії не є проїзною частиною – це окремий елемент дороги.. Чи можна нерейковим транспортним засобам їздити трамвайними коліями? Можна, але за певних умов.

  1. Умова 1. Трамвайний шлях попутного напрямку повинен бути розташований на одному рівні з проїзною частиною.
  2. Умова 2. Рух трамвайними коліями не повинен бути заборонений дорожніми знаками або дорожньою розміткою.
  3. Умова 3. Виїжджати на трамвайну колію попутного напрямку можна лише для випередження, об’їзду перешкоди у разі, якщо для виконання такого маневру недостатньо наявної ширини проїзної частини.
  4. Умова 4. Заборонено виїжджати на трамвайні шляхи зустрічного напрямку, а також на колії попутного напрямку у випадку, якщо проїзна частина має дві та більше смуг руху в одному напрямку.

Правила повороту та розвороту на дорозі з трамвайними коліями

Поворот ліворуч та розворот повинен виконуватися з трамвайних шляхів попутного напрямку (якщо вони знаходяться посеред проїжджої частини), якщо це не заборонено дорожніми знаками та розміткою.

Поворот ліворуч і розворот на перехресті повинен виконуватись з трамвайних колій попутного напрямку, якщо відсутні дорожні знаки або розмітка, що визначають напрямок руху смугами.

У тому випадку, якщо на перехресті є знаки або дорожня розмітка, що визначають напрямок руху смугами, здійснювати маневри повороту і розвороту слід з тієї смуги, яка вказана на знаку або розмітці.

Здійснювати зупинку на трамвайних коліях можна тільки для висадки-посадки пасажирів і лише в тому випадку, якщо трамвайні колії знаходяться на краю проїзної частини.

Будь-які маневри, пов’язані з виїздом на трамвайні колії, повинні проводитися за умови, що не створюватиметься перешкод руху трамвая.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).