ПДР

Учасники дорожнього руху

Правила дорожнього руху розрізняють шість категорій учасників дорожнього руху:

  1. Водії
  2. Пішоходи
  3. Пасажири
  4. Велосипедисти
  5. Погонич тварин
  6. Людина, що пересувається в колісному кріслі

Хто такий водій

Водій – особа, яка керує транспортним засобом та має посвідчення водія відповідної категорії. До водія прирівнюється інструктор з водіння, який перебуває у пасажирському кріслі під час, коли транспортним засобом керує учень.

Таким чином, водієм вважається людина, яка керує транспортним засобом, маючи на це дозвіл (посвідчення водія), а також інструктор під час навчання водінню, коли він знаходиться поруч з учнем.

Хто такий пішохід

Пішохід – особа, яка бере участь у дорожньому русі, але при цьому перебуває поза транспортним засобом, не виконує жодної роботи на дорозі. Пішоходами вважаються люди, що рухаються в колісних кріслах без двигуна, ведуть велосипед, мотоцикл, мопед, везуть санки, дитячий візок тощо.

Ми стаємо пішоходами, коли виходимо на дорогу: рухаємося тротуарами, пішохідними доріжками. У цей період пішоходи є учасниками дорожнього руху і зобов’язані виконувати свої обов’язки, які викладені в ПДР. Пішоходи також відповідають за безпеку дорожнього руху.

Хто такий пасажир

Пасажиром вважається особа, яка користується транспортним засобом (перебуває всередині ТЗ), але не бере участі в його управлінні. Таким чином, людина, яка знаходиться на вулиці є пішоходом, як тільки він ступив на підніжку ТЗ, він стає пасажиром, і є ним доти, доки не покине салон ТЗ.

Хто такий велосипедист

Велосипедист, це людина, яка керує велосипедом. Все дуже просто. Велосипедисти можуть рухатися проїзною частиною, починаючи з 14-річного віку.

Хто такий погонич тварин

Погоничем тварин вважається особа, яка супроводжує свійських тварин. Погоничами тварин на дорозі можуть бути особи не молодші 14 років. З цього віку можна керувати гужовим транспортом.

Хто не є учасником дорожнього руху

Відповідно до ПДР не є учасниками дорожнього руху регулювальники, які виконують свої функції регулювання дорожнього руху, а також дорожні робітники, які виконують будь-які дорожні роботи.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).