ПДР

Коли пішоходи можуть ходити дорогою

Багатьох пішоходів цікавить питання – чи можна ходити дорогою? В даному випадку, питання слід сформулювати правильніше – чи можна пішоходам ходити проїзною частиною (тротуари та пішохідні доріжки є елементами дороги).

Для простоти розуміння питання, під проїзною частиною розумітимемо асфальтове покриття дороги, яким здійснюється рух транспортних засобів, простіше кажучи, те місце, де їздять автомобілі, мотоцикли та інший транспорт.

Якщо поруч із проїзною частиною є тротуар або пішохідна доріжка, ходити вздовж проїзною частини не можна (перетинати проїзну частину в поперечному напрямку можна на пішохідних переходах та деяких інших місцях).

Ходити по проїзній частині можна лише в тому випадку, якщо поряд немає тротуару, пішохідної (велосипедної) доріжки, узбіччя. Ось, якщо нічого цього немає, то пішоходу дозволено рух уздовж проїзної частини якомога ближче до її краю. При цьому пішоходи повинні рухатися назустріч транспортному потоку, тобто по лівій стороні дороги.

Але, якщо пішоходом є велосипедист або мотоцикліст, котрий веде свого «залізного коня» в руках, він повинен рухатися по ходу руху транспорту, тобто, по правій стороні. Така різниця в русі пішоходів проїзною частиною пояснюється тією обставиною, що у мотоцикла і велосипеда ззаду знаходяться світловідбивачі червоного кольору, а спереду білого. Щоб не вносити плутанину в рух, вести в руках велосипед чи мотоцикл, необхідно біля правого краю дороги, тобто рухатися по ходу руху транспорту.

Пішохід же, який нічого в руках не веде, має йти назустріч транспортному потоку, щоб добре бачити автомобілі, що рухаються назустріч і вчасно реагувати на потенційно небезпечну ситуацію, яка може виникнути на дорозі.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).