ПДР

Лівий поворот та правий поворот, як правильно виконувати

Лівий поворот та правий поворот є найчастішими маневрами, які доводиться виконувати водієві. Оскільки цей маневр найчастіше перетинається з траєкторіями руху інших учасників дорожнього руху, потрібно бути дуже уважним, виконуючи їх, а головне, знати правила здійснення лівого повороту та правого повороту.

Коли треба подавати сигнал лівого чи правого повороту

У ПДР України чітко зазначено, що в межах населених пунктів сигнал повороту включається за 50-100 м до його початку, поза населеними пунктами – за 150-200 м. Треба визнати, що вимогу включення сигналу повороту за 50-100 м у населених пунктах та 150-200 м поза населеними пунктами виконати можна далеко не завжди.

Ще один важливий момент, який обов’язково треба враховувати, включаючи сигнал повороту – водій не повинен вводити в оману інших учасників дорожнього руху. Наприклад, якщо є кілька поворотів, розташованих близько один від одного, а нам треба повернути, скажімо, у другий поворот, сигнал повороту ми повинні включати тільки після проїзду першого повороту.

Другий важливий момент, ПДР зобов’язують водія припиняти подавати сигнал повороту відразу ж після закінчення маневру, якщо він подавався покажчиком повороту, або безпосередньо перед початком маневру, якщо такий сигнал подається рукою.

Як виконувати лівий та правий поворот

При правому повороті в ПДР чітко сказано, що, повертаючи праворуч, водій повинен рухатися якомога ближче до правого краю проїжджої частини. Простіше кажучи, при повороті праворуч водій повинен повертати тільки в крайню праву смугу. Винятки становлять випадки, коли поворот праворуч не на  крайню праву смугу дозволяють дорожня розмітка і/або дорожні знаки. Якщо на перехресті такої розмітки чи знаків немає, треба повертати тільки в крайню праву смугу.

Про поворот ліворуч в ПДР нічого конкретного не сказано, але є наступне формулювання – поворот необхідно виконувати таким чином, щоб під час виїзду з перетину проїжджих частин ТЗ не виїхав на смугу зустрічного руху. Тобто, повертаючи ліворуч, ми можемо повертати в будь-яку смугу руху, якщо це не заборонено дорожньою розміткою або знаками, але при цьому необхідно стежити, щоб ТЗ не виїхало на смугу зустрічного руху.

поворот налево

Якщо немає відповідної дорожньої розмітки або знаків, що визначають напрямок руху смугами на перехресті, виконувати лівий і правий поворот треба з крайньої лівої або правої смуги відповідно.

Сигнали повороту рукою

Іноді трапляються неприємні ситуації, коли покажчики повороту виходять із ладу. Найпоширеніший випадок – перегоріла лампочка чи запобіжник. Що робити у такому разі? Тут ПДР наказують водієві подавати сигнал повороту рукою. Зрозуміло, що у відкрите вікно водій може висунути тільки ліву руку (при лівому розташуванні керма), тому треба знати сигнали про майбутні маневри подачею рукою. Вони прості:

  1. Поворот ліворуч – витягнута убік ліва рука чи витягнута убік і зігнута у лікті права рука.
  2. Поворот праворуч – витягнута убік права рука чи витягнута убік і зігнута у лікті ліва рука.
  3. Піднята рука вгору сигналізує про намір водія почати гальмування. Цей сигнал використовується у випадках, коли вийшов з ладу стоп-сигнал.

сигнал рукой - стоп сигнал рукой - поворот направо сигнал рукой - поворот налево

Ці ж сигнали повинні подавати водії велосипедів, мопедів, мотоциклів, якщо вони не мають покажчиків повороту або вони не працюють.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).