ПДР

Нерегульоване перехрестя: алгоритм проїзду

Нерегульоване перехрестя – перехрестя, на якому немає регулювальника або працюючого світлофора.

У слухачів автошколи визначення послідовності проїзду нерегульованого перехрестя викликає великі труднощі. Розкажемо алгоритм визначення послідовності проїзду. У цьому нема нічого складного.

Розглянемо варіант, коли рух на перехресті регулюється дорожніми знаками пріоритету.

  1. Крок перший: визначаємо напрямок головної дороги.
  2. Крок другий: визначаємо пріоритет транспортних засобів, що знаходяться на головній дорозі. Тут працює два правила: трамвай завжди має пріоритет перед нерейковими транспортними засобами при рівному пріоритеті на рух; рейкові та нерейкові ТЗ роз’їжджаються між собою, згідно з правилом «перешкодою праворуч». Тобто, пріоритет має той транспортний засіб, у якого праворуч немає перешкоди для руху.
  3. Крок третій: коли роз’їхалися транспортні засоби, що знаходилися на головній дорозі, рух починають транспортні засоби, що знаходяться на другорядній дорозі, які роз’їжджаються за тією ж схемою: трамвай їде першим і працює правило перешкоди праворуч.

Розберемо кілька прикладів, щоб краще зрозуміти теорію.

Приклад 1

проезд нерегулируемого перекрестка

Автомобіль проїжджає перехрестя першим, оскільки він знаходиться на головній дорозі. Трамвай поступається дорогою, оскільки він знаходиться на другорядній дорозі. Все дуже просто. У тому випадку, якби на перехресті не було б знаків пріоритету (перехрестя рівнозначних доріг), трамвай мав би перевагу, і проїжджав у цьому випадку перехрестя першим.

Приклад 2

проезд нерегулируемого перекрестка

Визначаємо напрямок головної дороги. Вона повертає зліва направо. Тобто, на головній дорозі знаходяться червоний автомобіль та мотоцикл. Розбираємось, хто з них їде перший. Оскільки мотоцикл має перешкоду справа, він повинен пропускати автомобіль. Автомобіль їде першим, мотоцикл другим.

Далі визначаємо, хто першим проїжджає перехрестя з ТЗ, що знаходяться на другорядній дорозі. Обидва автомобілі їдуть прямо. У легкового авто є перешкода праворуч, тому він пропускає вантажний автомобіль. Зверніть увагу, що наявність включеного помаранчевого проблискового маячка не дає переваги для вантажівки.

Відповідь: червоний автомобіль, мотоцикл, вантажний автомобіль, сірий автомобіль.

Приклад 3

проезд нерегулируемого перекрестка

Головна дорога повертає зверху праворуч вниз праворуч. На головній дорозі знаходяться трамвай 1 і автомобілі 2 і 3. Оскільки трамвай має перевагу при рівному праві на рух, він їде першим. Автомобіль 3 пропускає трамвай. Автомобіль 2 може рухатися одночасно з трамваєм, оскільки траєкторії їхнього руху не перетинаються. Третім проїжджає перехрестя автомобіль 3.

Тепер розглядаємо ТЗ, що знаходяться на другорядній дорозі. Якщо тут теж є трамвай, він їде першим (четвертим у загальній черзі). Одночасно з ним рухається автомобіль 5, оскільки траєкторія руху і траєкторія руху трамвая не перетинаються. Автомобіль 6 останнім проїжджає перехрестя.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).