ПДР

Безпечна швидкість, дистанція та інтервал

Безпека дорожнього руху безпосередньо залежить від таких понять, як безпечна швидкість, безпечна дистанція та безпечний інтервал. Розбираємось, що це таке і якими вони мають бути.

Безпечна дистанція

Безпечна дистанція – така відстань до транспортного засобу, що йде вперед, що знаходиться в тій же смузі, що і ми, яка дозволяє уникнути наїзду при екстреному гальмуванні, не здійснюючи якого-небудь маневру.

Простіше кажучи, водій повинен їхати на такій відстані від автомобіля, що йде попереду, щоб встиг вчасно загальмувати, не змінюючи смуги свого руху, і уникнути зіткнення з автомобілем, що їде попереду.

Точного кількісного значення безпечної дистанції не існує, оскільки воно може змінюватись у великих межах. На величину безпечної дистанції впливає багато факторів: швидкість руху автомобілів, якість дорожнього покриття, погодні умови, ступінь зчеплення шин із дорогою, час реакції водія.

Безпечна дистанція тим більше, чим вища швидкість руху, гірші погодні умови та якість покриття. Прийнято вважати, що за сухої погоди на асфальтовій дорозі безпечною дистанцією при швидкості 50 км/год можна вважати відстань 25 метрів між автомобілями. Ця відстань автомобіль при швидкості 50 км/год проходить приблизно за 2 секунди.

Безпечний інтервал

Безпечний інтервал – така відстань між бічними сторонами транспортних засобів і рядом ТЗ, що знаходяться, або об’єктів, що забезпечує безпечний рух. Точного кількісного значення безпечного інтервалу також немає. Все залежить від дорожньої ситуації.

Наприклад, при їзді в міській пробці безпечний інтервал між автомобілями, що їдуть, а частіше стоять, може становити 5-10 см. У той же час, безпечний інтервал між автомобілями, що роз’їжджають по зустрічних смугах, може становити 1-2 м. Чим вище різниця швидкостей автомобілів, тим вищий безпечний бічний інтервал.

Велику небезпеку становлять габаритні транспортні засоби, що рухаються на високій швидкості. Такі ТЗ створюють потужні вітрові потоки і завихрення, які можуть «засмоктати» об’єкти, що знаходяться поруч. З цієї причини, чим вища швидкість руху ТЗ, і чим вона масивніша, тим більший інтервал слід витримувати до інших учасників дорожнього руху.

Особливо уважними слід бути з пішоходами, велосипедистами, мотоциклістами. Від них потрібно триматися, якнайдалі, щоб не «здути» вітровим потоком, який створює автомобіль, що рухається.

Безпечна швидкість

Безпечна швидкість – це така швидкість, яка дозволяє водієві безпечно керувати своїм транспортним засобом та контролювати його рух у конкретних дорожніх умовах. Зрозуміло, що безпечна швидкість, дистанція та інтервал є взаємопов’язаними поняттями.

На відміну від дистанції та інтервалу, на дорогах існують швидкісні обмеження, що регулюються дорожніми знаками.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).