ПДРПДР 10. Початок руху та зміна його напрямку

Як правильно виконувати лівий поворот на перехресті двом водіям одночасно


При повороті ліворуч на перехресті   водій, згідно з правилами, повинен давати дорогу ТЗ, які рухаються назустріч, або повертають праворуч, а також трамваю попутного напрямку, якщо трамвайні колії розташовані посередині проїзної частини. Нічого складного в цьому немає, коли поворот ліворуч виконує тільки один водій. Зовсім інша річ, коли поворот ліворуч виконують два ТЗ, що рухаються в протилежних напрямках. В такому випадку є два варіанти роз’їзду на перехресті – лівими та правими бортами.

Пункт 10.5 ПДР зобов’язує водія виконувати лівий поворот на перехресті таким чином, щоб під час виїзду з перехрещення проїзних частин ТЗ не опинився на смузі зустрічного руху, яка на нашому малюнку позначена червоним кольором. Тобто, якими бортами повинні розїзджатись на перехресті два водія, при повороті ліворуч, ПДР не кажуть. Тому, який би варіант не обрали водії – він не буде порушенням ПДР. Розглянемо обидва варіанти, і з’ясуємо, який з них кращий.

Варіанти роз’їзду на перехресті правими бортами

Першим розглянемо варіант роз’їзду правими бортами, як це частіше відбувається в житті. На малюнку уявний центр перехрестя позначений білою крапкою. При роз’їзді правими бортами, водії починають поворот ліворуч не доїжджаючи до центра перехрестя. Чому це зручно? Тому, що траєкторії руху ТЗ не перетинаються, і вони можуть здійснювати такий маневр одночасно, не заважаючи один одному. В чому полягає небезпека? Справа у тому, що при такій схемі роз’їзду, у водіїв практично немає інформації про ситуацію у другій зустрічній смузі руху, в якій зазвичай транспортний потік рухається прямо назустріч або повертає праворуч.

В нашому прикладі водій сірого автомобіля не бачить синій автомобіль, тому, що червоний автомобіль зменшує оглядовість. І навпаки, водій червоного автомобіля не бачить зелений автомобіль, тому, що йому заважає сірий автомобіль. Якщо водії сірого і червоного автомобіля продовжать свій рух, скоріш за все вони зіткнуться з синім та зеленим автомобілями відповідно, що рухаються їм назустріч. Оскільки швидкості синього і зеленого авто зазвичай відносно великі, то уникнути зіткнення в такому випадку практично неможливо. В цьому полягає основна небезпека роз’їзду правими бортами на перехресті при повороті ліворуч.

Роз’їзд правими бортами при повороті ліворуч

Тепер розглянемо інший варіант – роз’їзд лівими бортами, коли водії починають виконувати маневр після проїзду центра перехрестя.  Такий варіант набагато безпечніший в тому випадку, коли на перехресті знаходяться тільки два автомобіля, що виконують повороти ліворуч у зустрічних напрямках. Якщо водії жовтих авто не виїжджають на перехрестя, тоді у водіїв сірого і червоного автомобіля достатньо вільного простору, щоб оцінити дорожню ситуацію у других зустрічних смугах, тобто оглядовість у них набагато краще, ніж в першому варіанті, який ми тільки що розглянули. Водії  можуть завчасно побачити зустрічний транспорт, пропустити його, після чого безпечно завершити виконання маневру. Після того, як сірий і червоний автомобілі залишать перехрестя, можуть починати відповідний маневр водії жовтих автомобілів. Все чудово і прекрасно виглядає на папері, але не в житті. Чому?

Справа полягає в тому, що в такій ситуації, зазвичай, водії жовтих автомобілів також виїдуть на перехрестя, і заблокують рух червоного і сірого автомобіля ліворуч. В такому випадку здійснити поворот ліворуч водії на зможуть взагалі.

Так, водії, жовтих авто в нашому прикладі порушили вимогу пункту 16.4 ПДР, в якому водіям забороняється виїжджати на перехрестя, у тому числі при дозвільному сигналу світлофора, якщо утворився затор, який змусить водія зупинитися на перехресті, що створить перешкоду для руху інших ТЗ і пішоходів. Але ж, хто пам’ятає ті правила, коли повертати ліворуч треба зараз і якомога швидше. Ось, і маємо, те, що маємо – водії розїздждаються правими бортами  з надією, що їх колеги на  зустрічному транспорті будуть достатньо уважними і обережними, тому, що і вони інколи потрапляють в аналогічні ситуації.