ПДРПДР. Горизонтальна розмітка

Коли можна перетинати розмітку 1.1

Дамо відповідь на питання, коли можна перетинати розмітку 1.1, тобто вузьку суцільну білу лінію, яка розділяє транспортні потоки протилежних напрямків.

Розмітка 1.1 (вузька суцільна біла лінія) використовується в якості осьової розмітки, поділяючи транспортні потоки протилежних напрямків на дорогах з двома чи трьома смугами руху в обох напрямках. Перетинати цю лінію зазвичай неможна. Але є винятки.

Виняток перший. За умови забезпечення безпеки дорожнього руху, розмітку 1.1 водій ТЗ може перетинати для об’їзду нерухомої перешкоди, розміри якої не дають змоги здійснити її безпечний об’їзд , не перетинаючи цю лінію.

Виняток другий. Водій  ТЗ має право перетинати розмітку 1.1 для обгону поодиноких ТЗ, які рухаються зі швидкістю менше 30 км/год.

Згідно з текстом ПДР, поодинокими ТЗ вважаються одиночні ТЗ, автопоїзди, а також буксируючий ТЗ у зчепленні з буксируваним.

Підсумуємо сказане – осьову розмітку 1.1, яка поділяє транспортні потоки протилежних напрямків, водій може перетинати в двох випадках: для об’їзду перешкоди, яка знаходиться на його смузі руху, а також під час обгону поодиноких ТЗ, швидкість яких не перевищує 30 км/год. Але треба обов’язково зауважити, що це можна робити тільки на дорозі, яка має по одній смузі руху в кожному напрямку.