ПДРПДР 3. Рух ТЗ із спецсигналами

Чи можна обганяти поліцейську машину з маячком синього кольору

Розглянемо ситуацію, коли по дорозі рухається спецтранспорт з увімкненим маячком синього кольору. Що повинні робити водії в такій ситуації?

Маячками синього кольору можуть бути обладнані машини швидкої допомоги, МЧС, поліції, а також машини деяких інших служб. І тут потрібно розуміти такий важливий нюанс – у машин швидкої допомоги та МЧС є маячки тільки синього кольору. Якщо на машині швидкої допомоги або МЧС увімкнений маячок синього кольору (а іншого у них немає) – це означає, що автомобіль їде на екстрений виклик і дуже поспішає. Зазвичай, в такому випадку в доповнення до маячка синього кольору вмикається і звукова сирена.

Що кажуть ПДР

Пункт 3.2 ПДР каже, що:

у разі наближення ТЗ з увімкненим синім проблисковим маячком та (або) звуковим сигналом водії інших ТЗ зобов’язані дати дорогу і забезпечити безперешкодний проїзд зазначеного ТЗ.

Тобто, якщо ви бачите спецтранспорт, який мчить із увімкненим синім проблисковим маячком і сиреною, ви повинні дати йому дорогу. Зверніть увагу, що вимога дати дорогу не вимагає обов’язкової зупинки. Якщо водій може дати дорогу не зупиняючись, він може продовжити рух.

Трошки складніша ситуація у випадку с поліцейською машиною. Справа в тому, що на поліцейській машині можуть бути ввімкнені маячки синього, червоного та зеленого кольору. Синій маячок може бути ввімкнений, як окремо, так і в комбінації з червоним або зеленим маячком. В нашому прикладі ми розглядаємо випадок, коли на поліцейській машині ввімкнений тільки синій маячок.

Це самий лояльний випадок. Інколи патрульні поліцейські їдуть по дорозі досить неспішно з синім проблисковим маячком. Тобто, у випадку з поліцейською машиною, синій колір проблискового маячка, просто кажучи, ні про що не свідчить. Якщо поліцейська машина мчить на виклик, вона вмикає червоний маячок. Як діяти іншим водіям в такому випадку, було розказано у попередньому випуску ПДР від дяді Юри.

Тепер давайте подивимось, в яких випадках ПДР забороняють обгін спеціальних ТЗ з увімкненими маячками. Пункт 3.4 каже, що водію забороняється виконувати обгін і випередження ТЗ з увімкненими проблисковими маячками синього і червоного або синього і зеленого кольорів. Тобто, ПДР нічого не кажуть про заборону виконати обгін ТЗ з увімкненим окремо синім маячком. А якщо не заборонено, то дозволено.

Але, в якому випадку ми можемо виконати обгін або випередження ТЗ з увімкненим синім маячком? Лише в тому, випадку, коли ми не будемо порушувати швидкісний режим. Наприклад, в населеному пункті обігнати поліцейську машину з увімкненим синім маячком ми зможемо лише тоді, коли вона буде рухатися зі швидкістю, меншою, ніж 50 км/год.