ПДРПДР. Наказові знаки

Секрети знаку “Рух прямо” (4.1)

Розглянемо дуже підступний знак 4.1 Рух прямо.

Підступність цього знаку полягає в тому, що він може розташовуватися в двох місцях: або на перехрещенні проїзних частин, або після перехресть, тобто на дорозі.

Знак 4.1 наказує водію рухатися тільки в прямому напрямку, повертати праворуч, ліворуч, або робити розворот йому заборонено в зоні дії знака.

Перехрестя

Але треба пам’ятати, що дія знаку 4.1 поширюється лише на те перехрестя, перед яким його встановлено. Якщо у нас складне перехрестя, а знак встановлено тільки перед першим перехрестям, то водій повинен рухатися в прямому напрямку лише на першому перехресті. На другому перехресті він може рухатися в будь-якому напрямку, якщо немає інших заборонних знаків.

Дорога

Якщо ж знак 4.1 встановлено на дорозі, тоді зона дії знаку поширюється на ділянку дороги до першого перехрестя, на самому перехресті знак вже не діє. Також в цьому випадку знак 4.1 не забороняє поворот праворуч у двори та інші прилеглі території. Тобто, якщо знак 4.1 встановлено на дорозі, він фактично забороняє розворот і поворот ліворуч у двори та прилеглі території на ділянці до першого перехрестя.