ПДРПДР 16. Проїзд перехресть

Нерегульовані перехрестя. Правила проїзду

ПДР розрізняють два виду перехресть з точки зору регулювання руху: регульовані перехрестя і нерегульовані перехрестя. В пункті 1 розділу 16 ПДР сказано

Перехрестя, де черговість проїзду визначається сигналами світлофора чи регулювальника, вважається регульованим. На такому перехресті знаки пріоритету не діють.

Якщо на перехресті є працюючий світлофор або регулювальник, таке перехрестя називається регульованим. Якщо на перехресті немає працюючого світлофора або регулювальника, таке перехрестя вважається нерегульованим. Звісно, що нерегульованих перехресть набагато більше, ніж регульованих. Правила проїзду нерегульованих перехресть визначають знаки пріоритету, вони встановлюють, яка дорога є головною, а яка – другорядною. В тому випадку, коли знаків пріоритету немає, таке перехрестя вважається перехрестям рівнозначних доріг.

Вимоги пункту 16.11 ПДР

Пункт 11 розділу 16 ПДР зобов’язує водіїв, які рухаються другорядною дорогою, дати дорогу водіям, які під’їхали до перехрестя по головній дорозі, незалежно від напрямку їх подальшого руху.

Це означає те, що неважливо по якій дорозі водій залишить перехрестя – важливо, по якій дорозі він на перехрестя виїхав. Тобто, водій, який під’їхав до перехрестя по головній дорозі, а виїхав з перехрестя по другорядній дорозі, завжди буде мати перевагу перед водієм, який під’їхав до перехрестя по другорядній дорозі, навіть, якщо він виїде з перехрестя по головній дорозі.

На малюнку до перехрестя по головній дорозі під’їхав водій жовтого автомобіля, водій синього автомобіля під’їхав по другорядній дорозі, тому першим проїде перехрестя жовтий автомобіль.

На перехрестях рівнозначних доріг водії керуються правилом «перешкоди праворуч», яке говорить, що водій ТЗ повинен дати дорогу тим ТЗ, які наближаються праворуч. Дане правило не діє між трамваєм і нерейковим ТЗ. При рівних правах на рух, трамвай завжди має перевагу перед нерейковими ТЗ. Тобто, правило «перешкоди праворуч»   діє між двома нерейковими або рейковими ТЗ.

На перехрестях, де організовано круговий рух, перевагу мають водії, які рухаються по колу.

Вимоги пункту 16.13 ПДР

Пункт 13 розділу 16 ПДР дублює пункт 6 цього ж розділу, і каже

при повороті ліворуч або розвороті водій повинен дати дорогу ТЗ, що рухаються назустріч по рівнозначній дорозі або повертають праворуч. Також треба пропустити трамвай попутного напрямку, якщо трамвайні колії знаходяться посередині проїзної частині.

Вимогу пункту 16.14 ПДР

Інколи головна дорога на перехресті змінює напрямок. В такому випадку водії повинні керуватися вимогами пункту 14 розділу 16 в якому сказано

водії, котрі знаходяться на головній дорозі, керуються правилом «перешкоди праворуч» відносно один до одного. Цим же правилом керуються і водії, які знаходяться на другорядній дорозі.

Розглянемо це правило на прикладі.

Приклади

На малюнку головна дорога змінює свій напрямок. На головній дорозі знаходяться жовтий та сірий автомобіль. Жовтий автомобіль повертає ліворуч, сірий автомобіль їде прямо. Траєкторії руху автомобілів перехрещуються, тому водії керуються правилом «перешкоди праворуч». Оскільки для сірого автомобіля жовтий знаходиться з правої сторони, він дає йому дорогу. Першим проїжджає перехрестя жовтий автомобіль, за ним їде сірий. Водії червоного та синього автомобілів, які знаходяться на другорядних дорогах, також роз’їжджаються між собою, керуючись правилом «перешкоди праворуч» – спочатку їде червоний автомобіль, синій автомобіль проїжджає перехрестя останнім.

В тому випадку, якщо водій не може визначити де знаходиться головна дорога, а де другорядна, він повинен діяти так, нібито знаходиться на другорядній дорозі.

Розглянемо декілька простих завдань, які наводяться в тестах і стосуються проїзду перехресть.

Чи повинен водій зупинятись у ситуації, показаній на малюнку?

На малюнку ми бачимо, що водій під’їхав до нерегульованого перехрестя по другорядній дорозі, і бачить знак 2.1 (Дати дорогу). Але головна дорога вільна і давати дорогу просто нема кому. Тому, водій може продовжити рух, оскільки вимога «дати дорогу» не зобов’язує водія обов’язкової зупинки.

Якщо ж на головній дорозі буде інший ТЗ, то в такому випадку водієві буде необхідно зупинитися і дати дорогу ТЗ, який рухається головною дорогою.

Хто з водіїв першим проїде перехрестя?

На малюнку ми бачимо, що до перехрестя нерівнозначних доріг під’їхали два водія. Водій синього авто знаходиться на головній дорозі і рухається ліворуч. Водій жовтого авто знаходиться на другорядній дорозі і рухається прямо. В цьому випадку водій жовтого автомобіля повинен дати дорогу, оскільки він знаходиться на другорядній дорозі.

Чи повинен велосипедист дати дорогу трамваю?

На малюнку ми бачимо, що до перехрестя нерівнозначних доріг під’їхали трамвай, який буде повертати ліворуч, і велосипедист, який рухається прямо. Трамвай знаходиться на другорядній дорозі, велосипедист знаходиться на головній дорозі, тому трамвай дає дорогу велосипедистові.

Якщо ж в цій ситуації не було б знаків пріоритету, тобто, це б було перехрестя рівнозначних доріг, то в такому випадку, трамвай мав би перевагу.

Більше прикладів вирішування різноманітних тестових задач можна знайти на спонсорському каналі ПДР від дяді Юри. Цікавість і корисність каналу полягає  в тому, що в прикладах наводяться вирішення завдань однієї і тієї ж дорожньої ситуації для різних умов проїзду перехрестя. Учень має можливість побачити в чому полягає різниця проїзду одного і того ж перехрестя, якщо водій бачить різні дорожні знаки або сигнали світлофора чи регулювальника. Для того, щоб ознайомитись з відео, які представлені на спонсорському каналі, треба зайти на головну сторінку каналу “ПДР від дяді Юри”  і вибрати розділ «Відео для спонсорів каналу». Для оформлення спонсорської підписки треба натиснути на кнопку «Спонсорство», яка знаходиться внизу відео, і дотримуватися інструкцій.