ПДРПДР 6. Вимоги до велосипедистів

Безпечні правила їзди по дорозі на велосипеді

В пункті 14 розділу 11 ПДР сказано, що

Рух по проїзній частині на велосипедах, мопедах, гужових возах (санях) і вершникам дозволяється лише в один ряд по правій крайній смузі якомога правіше, за винятком випадків, коли виконується об’їзд. Поворот ліворуч та розворот дозволяється на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині. Дозволяється рух по узбіччю, якщо це не створить перешкод пішоходам.

Тобто, велосипедисти віком від 14 років повинні їхати по крайній правій смузі проїзної частини дороги, якомога правіше. Якщо дорога має узбіччя, велосипедист має право їхати по узбіччю, якщо не буде заважати пішоходам.

Другий важливий момент – їхати на велосипеді по дорозі можна тільки в один ряд, ні в якому разі не можна їхати поряд з іншим велосипедистом, лише попереду, або позаду нього.

Поворот ліворуч

Повертати ліворуч велосипедист має право лише на дорозі з однією смугою руху в кожному напрямку, на такій дорозі повинні бути відсутні трамвайні колії посередині.

Якщо рух по дорозі здійснюється велосипедною колоною, то в такому випадку слід користуватися вимогами пункту 3 розділу 6 ПДР, в якому сказано, що

Колона велосипедистів, що рухається по проїзній частині, повинна бути розділена на групи (до 10 велосипедистів у групі) з дистанцією руху між групами 80–100 м.