Хімічні реакціїХімія

Рівняння хімічних реакцій

Хімічна реакція – це  процес перетворення одних речовин на інші (у фізичних реакціях речовина не зазнає змін).

У процесі хімічної реакції відбувається взаємодія атомів (іонів) речовин, що беруть участь у реакції, що призводять до утворення нових молекул (нової речовини).

На перший погляд, людині, недосвідченій у хімічних “тонкощах”, може здатися, що результат хімічної реакції двох або більше речовин передбачити дуже складно. Насправді, часто передбачити, що буде на виході тієї чи іншої хімічної реакції, не так уже й складно. Ось деякі закономірності, що найчастіше зустрічаються:

  • кислота з лугом реагують з утворенням води та солі:
  • сильна кислота зі слабкою сіллю утворюють слабку кислоту і сіль сильної кислоти:
  • метали, що стоять у ряді напруг лівіше водню, з розведеною сірчаною та соляною кислотою утворюють відповідну сіль та газоподібний водень:

Щоб зрозуміти суть змін, що відбуваються, хімічні реакції записують за допомогою хімічних рівнянь, в яких в лівій частині вказують хімічні формули речовин, що вступають в реакцію, в правій – формули речовин, що утворюються.

Закон збереження маси речовин

Рівняння хімічної реакції відображає закон збереження маси речовин.

Маси речовин, що вступають у хімічну реакцію, дорівнюють масам речовин, які утворюються в результаті реакції

Закон збереження маси речовин був відкритий М. В. Ломоносовим у 1748 р., та експериментально підтверджений у 1756 р., а сформульований Лавуазьє у 1777 р.

Наприклад, якщо в реакцію вступає m1 грам речовини А і m2 грам речовини В, то їх загальна маса буде дорівнювати загальній масі речовин С (m3) і D (m4):

Відповідно до закону збереження маси речовин, в процесі хімічних перетворень атоми, що вступають у взаємодію, нікуди не зникають, і не виникають з нізвідки, тому в лівій і правій частині рівняння (до і після реакції) кількість атомів кожного хімічного елемента має бути однаковим. Оскільки маси атомів завжди постійні, то маси вихідних речовин і продуктів реакції також рівні.

Приклад найпростішого хімічного рівняння:

У деяких рівняннях для дотримання закону збереження маси речовини необхідно розставити коефіцієнти, що ставляться перед формулою речовини (див. Баланс хімічних реакцій):

По темі: дивись сторінку «Види хімічних реакцій»

ГОЛОВНЕ МЕНЮ розділу “Хімічні реакції”