ПДР

Смуга з реверсивним рухом – правила

Смуга з реверсивним рухом часто застосовується на дорогах з трьома і більше смугами руху для збільшення пропускної спроможності дороги в години пік.

Реверсивна смуга знаходиться посередині проїзної частини, зазвичай, на такій дорозі непарна кількість смуг руху – 3, 5, 7. Наприклад, на трисмуговій дорозі, у кожну сторону виділяється по одній смузі, а середня смуга відводиться під реверсивний рух. На п’ятисмуговому шляху, у кожну сторону виділяється по 2 смуги, а середня смуга відводиться під реверсивний рух. Наприклад, така схема руху запроваджена на мості Патона в Києві.

мост Патона

Смуга для реверсивного руху виділяється за допомогою розмітки 1.9 (довгі парні штрихи, що обмежують реверсивну смугу з обох боків). Над смугою для реверсивного руху обов’язково розташовуються реверсивні світлофори з таким розрахунком, щоб водій бачив не менше двох світлофорів (світлофори розташовуються через кожні 50-100 м). Реверсивні світлофори розташовані безпосередньо над смугою реверсивного руху.

Сигнали реверсивного світлофора

Реверсивні світлофори можуть бути виконані у двох варіантах: із двома або трьома секціями.

трехсекционный реверсивный светофор двухсекционный реверсивный светофор

Двосекційний реверсивний світлофор містить заборонний сигнал у вигляді червоного символу Х і дозвільний сигнал у вигляді зеленої стрілки, спрямованої вниз. У трисекційному реверсивному світлофорі додано секцію з жовтою стрілкою, спрямованою вниз праворуч.

Рух смугою з реверсивним рухом дозволено лише в одному випадку – при включеній зеленій стрілці. Якщо немає зеленої стрілки – заборонено в’їзд на реверсивну смугу. Тобто, в’їзд на реверсивну смугу заборонено при червоному сигналі Х, при жовтій стрілці, при поєднанні червоного сигналу та жовтої стрілки, у тих випадках, коли реверсивний світлофор не працює.

В’їжджати на смугу з реверсивним рухом можна лише після проїзду першого світлофора із зеленою стрілкою.

На початку дороги з реверсивним рухом встановлюється знак 5.13 “Дорога з реверсивним рухом” Дорога с реверсивным движением.

Наприкінці дороги зі смугою для реверсивного руху встановлюється знак 5.14 «Кінець дороги з реверсивним рухом» Конец дороги с реверсивным движением.

Якщо дорога перетинає дорогу, де є смуга з реверсивним рухом, на перехресті встановлюється знак 5.15 “Виїзд на дорогу з реверсивним рухом” Выезд на дорогу с реверсивным движением.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).