ПДР

Паркування на тротуарах – коли дозволено

Паркування за умов сучасного мегаполісу – велика проблема. Найчастіше можна побачити, як автомобілі паркуються частково чи повністю на тротуарах. Чи порушують вони правила дорожнього руху?

У «Загальних положеннях» правил дорожнього руху написано, що «тротуар – це елемент дороги, призначений для руху пішоходів». Дивимося далі, у розділі «Зупинка та стоянка» написано, що:

  1. Стоянка забороняється на тротуарах, крім місць, що позначені відповідними дорожніми знаками, встановленими з табличками.
  2. Стоянка забороняється на тротуарах, за винятком легкових автомобілів (мотоциклів), які дозволяється ставити на тротуарах таким чином, щоб для руху пішоходів залишалося не менше ніж 2 м вільного простору.

Таким чином, робимо висновок, що паркування на тротуарах дозволяється при поєднанні знаків “Стоянка” та таблички “Схема стоянки”. Крім цього, на широких тротуарах можуть стояти легкові автомобілі та мотоцикли, але таким чином, щоб для руху пішоходів залишалося не менше 2 м. Простіше кажучи, паркуватись легковим авто та мотоциклам можна на тротуарах ширина яких більше 2 м.

Таблички «Схема паркування»

Усього існує 5 варіантів табличок «Схема паркування», которі встановлюються в парі зі знаком Знак стоянки:

  1. схема стоянки Паркування на проїжджій частині, паралельно до тротуару. Цей вид паркування дозволяє стоянку всім транспортним засобам.
  2. Паркування паралельно тротуару, коли два колеса авто залишаються на проїжджій частині, а два знаходяться на тротуарі.
  3. Паркування паралельно тротуару, коли всі 4 колеса авто знаходяться на тротуарі.
  4. Паркування на проїжджій частині перпендикулярно тротуару (паркувати можна тільки передньою частиною автомобіля до тротуару).
  5. Паркування перпендикулярне тротуару, коли передні колеса автомобіля знаходяться на тротуарі, а задні – на проїжджій частині.
  6. Паркування на тротуарі, перпендикулярно до проїжджої частини.

Варіанти 2-5 дозволяють паркування лише легковим автомобілям та мотоциклам.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).