ПДР

Залізничний переїзд, правила проїзду

Правила проїзду залізничного переїзду прості та зрозумілі. Але, на жаль, дотримуються їх чомусь далеко не всі, а дарма. Регулярно то тут, то там автобус чи автомобіль потрапляють під поїзд із дуже тяжкими наслідками. У деяких випадках серйозні травми зазнають навіть машиністи локомотивів, що вже говорити про людей, які перебували в нерейкових транспортних засобах.

Які бувають залізничні переїзди

Залізничні переїзди бувають двох типів – регульовані (зі шлагбаумом переезд со шлагбаумом) та нерегульовані (без шлагбауму жд переезд без шлагбаума). У будь-якому випадку, на залізничному переїзді має бути встановлена ​​звукова та світлова (світлофор) сигналізація.

У разі, якщо переїзд не обладнаний шлагбаумом, на ньому має стояти знак “Рух без зупинки заборонено”. Водій повинен зупинитися перед стоп-лінією або перед знаком, якщо немає стоп-лінії. У разі, якщо не буде ні знака, ні дорожньої розмітки, водій повинен зупинитися перед знаком «Одноколійна залізнична дорога» Однопутная жд дорога або «Багатоколійна залізнична дорога» многопутная жд дорога.

При наближенні поїзда до залізничного переїзду в першу чергу вмикається звукова та світлова сигналізація і за кілька секунд починає опускатися шлагбаум.

Правила проїзду залізничного переїзду

Щоб уникнути неприємностей на залізничному переїзді, необхідно дотримуватися правил дорожнього руху, які досить прості та зрозумілі.

  1. Перетинати залізничне полотно можна лише на залізничних переїздах та ніде більше.
  2. Виїжджати на залізничний переїзд можна тільки в тому випадку, якщо немає заборонного сигналу залізничного світлофора (не горить червоне світло, немає звукової сигналізації).
  3. У тому випадку, якщо не горить червоне світло світлофора, водій повинен переконатися у відсутності поїзда, що наближається (іноді трапляється так, що сигналізація на залізничному переїзді виходить з ладу).
  4. Забороняється самостійно піднімати опущений шлагбаум на  переїзді або об’їжджати його (робити це можна у виняткових випадках, якщо це дозволяє робити черговий по залізничному переїзду).
  5. На  переїздах, не обладнаних шлагбаумом, слід зупинятися перед стоп-лінією або знаком «Рух без зупинки заборонено», якщо такі є. Якщо немає ні дорожньої розмітки, ні знака, треба зупинятися за 10 м до найближчої рейки.
  6. У разі, якщо перед  переїздом немає дорожньої розмітки або дорожніх знаків, що визначають кількість смуг руху, розташовуватись транспортні засоби повинні в один ряд. Якщо така розмітка або знаки є, транспортні засоби можуть розташовуватись відповідно до зазначеної інформації.
  7. Водiй може виїжджати на залізничний переїзд тільки при вимкненій звуковій та світловій сигналізації та піднятому шлагбаумі. Не можна виїжджати на переїзд після проходу поїзда, але при включеному заборонному сигналі. Потрібно обов’язково дочекатися його вимкнення.

Коли рух через залізничний переїзд заборонено

  1. Черговий по переїзду забороняє рух через нього – стоїть до водія спиною або грудьми з піднятим над головою жезлом або витягнутими руками.
  2. При опущеному шлагбаумі, а також у той момент, коли шлагбаум почав опускатися.
  3. При включеному заборонному (червоному) сигналі світлофора та увімкненій звуковій сигналізації, незалежно від положення шлагбауму.
  4. За ж.д. переїздом утворився затор, який змусить водія зупинитись на переїзді.
  5. Якщо до переїзду наближається поїзд.

Що робити, якщо застряг на залізничному переїзді

У житті водія бувають різні ситуації. Однією з таких неприємних ситуацій може бути випадок, коли водій з тієї чи іншої причини неспроможний продовжити рух, виїхавши на залізничний переїзд. Таке трапляється рідко, але іноді трапляється. Що робити у такій екстреній ситуації?

При вимушеній зупинці на   переїзді водій повинен:

  1. Негайно висадити пасажирів, якщо такі є.
  2. Вжити всіх можливих заходів для якнайшвидшого звільнення ж.д. переїзду (відбуксувати транспортний засіб убік). Якщо це неможливо зробити, необхідно зробити наступні кроки:
    1. За наявності двох осіб надіслати кожного вздовж залізничних шляхів в обидві сторони на відстань не менше ніж 1 км, пояснивши їм правила подачі сигналу для зупинки поїзда.
    2. Якщо є лише одна людина – послати його у бік найбільш ймовірної появи поїзда чи бік гіршої видимості на одноколійній дорозі.
    3. Водій повинен залишатися біля свого транспортного засобу та подавати звуковий сигнал лиха – один довгий і три короткі гудки.
    4. У разі появи поїзда водій повинен бігти йому назустріч, подаючи сигнал екстреної зупинки.

Сигналом екстреної зупинки поїзда є кругові рухи рукою з яскравою (червоною) тканиною, а в нічний час або в умовах поганої видимості – з ліхтарем або факелом.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).