ПДР

Головна дорога та другорядна дорога

Яку дорогу називають головною, а яку другорядною? З погляду пріоритету руху, всі дороги поділяються на головні, другорядні та рівнозначні. Ці поняття мають сенс лише за наявності двох чи більше доріг. Простіше кажучи, коли до однієї дороги примикає інша чи кілька інших. Ще простіше кажучи, коли є перехрестя чи з’їзд у прибудинкову або прилеглу територію, житлову зону.

Коли ми їдемо просто дорогою, не має значення її «статус». «Важливість» дороги набирає сили, коли у водія з’являється вибір у напрямку руху: їхати прямо, повернути ліворуч чи праворуч. У тих місцях, де з’єднуються кілька доріг (частіше це буває перехрестя), найчастіше траєкторії руху автомобілів перетинаються, тому виникає питання, хто першим має їхати, а хто має поступитися дорогою. Щоб не виникало плутанини в подібних ситуаціях, ПДР чітко дають визначення головної та другорядної дороги.

Головною дорогою завжди буде дорога, яка має найкраще покриття. Асфальтована дорога завжди буде головною по відношенню до ґрунтової дороги. Але частіше «статус» дороги визначається дорожніми знаками. Головна дорога позначається знаками 1.22 – 1.23, 2.3.

Якщо водій бачить перед собою один із таких знаків, він знаходиться на головній дорозі.

Відповідно на другорядній дорозі будуть встановлені знаки 2.1 або 2.2.

уступить дорогу Движение без остановки запрещено

Якщо водій бачить перед собою такий знак, то він знаходиться на другорядній дорозі. Другими дорогами завжди є виїзди з прибудинкових територій, житлових зон.

У тому випадку, якщо перед перехрестям немає знаків «Головна дорога», «Поступитися дорогою», «Рух без зупинки заборонено», це перетин рівнозначних доріг. На під’їздах до перетину рівнозначних шляхів зазвичай встановлюється знак 1.21 пересечение равнозначных дорог.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).