ПДР

ДХО та ближнє світло фар – у чому відмінність

Багато водіїв-початківців не розуміють різницю між денними ходовими вогнями (ДХО) і ближнім світлом фар. Для чого вони призначені та в яких ситуаціях використовуються.

ДХО (денні ходові вогні) – це світлодіодні смужки, якими комплектуються багато сучасних автомобілів. ДХО можуть мати різну форму, розташовуватись у різних частинах. Головне призначення ДХО – покращувати видимість автомобіля для інших учасників дорожнього руху у світлий час доби.

Автомобіль із включеними ДХО дуже добре видно на дорозі у світлий час доби. Відповідно до ПДР України, всі транспортні засоби під час руху за містом мають включати ДХВ у період з 1 жовтня до 1 травня. Такий захід призначений знизити ймовірність ДТП в умовах поганої видимості у складних погодних умовах (туман, снігопад та ін.).

Оскільки ДХО є далеко не на всіх транспортних засобах, за їх відсутності водій має включати ближнє світло фар. Основне призначення ближнього світла фар – освітлювати дорогу у темний час доби. Як ДХО ближнє світло фар використовується як вимушений захід.

Потрібно розуміти, що ДХО для водія не замінюють ближнє світло фар. Інтенсивності та сили світла, що випромінюються ДХО, буде недостатньо, щоб висвітлювати дорогу у темний час доби. ДХО призначені лише для покращення видимості автомобіля у світлий час доби іншим учасникам дорожнього руху. Ближнє світло фар відіграє роль ДХО, як вимушений захід.

РЕКОМЕНДУЮ: Автошкола “Фаворит” (Ірпінь/Буча) – оптимальне співвідношення якість/ціна (3000+7000 грн).