МеханікаФізика

Швидкість (формула)

Будь-яке переміщення відбувається у часі. Можна сказати, що куля перемістилася з початкової точки А до кінцевої точки Б за якийсь проміжок часу:

Δt = t1 – t0, де

  • t1 – кінцевий час;
  • t0 – початковий час;
  • Δt – проміжок часу

Якщо хочемо дізнатися як швидко відбувається переміщення кулі, то ми намагаємося виміряти швидкість кулі.

Швидкість у фізиці позначають символом V:

V = S/t (Швидкість = відстань/час)

Висловлюючись точніше, можна сказати:

Швидкість дорівнює різниці положення предмета поділеної на різницю часу

V = (X1 – X0)/(t1 – t0) = ΔX/Δt

Змінна V позначає лише величину швидкості! Слід сказати, що швидкість (як і переміщення) має певний напрямок, тобто швидкість є векторною величиною!

Миттєва швидкість

Припустимо, що ми їдемо автомобілем по шосе. У якийсь час водій кидає свій погляд на спідометр і бачить, що стрілка приладу показує швидкість 110 км/год. Через деякий час повторний погляд водія фіксує величину 95 км/год. А ще через час – 105 км/год. Всі ці свідчення спідометра (110; 95; 105) називають миттєвою швидкістю автомобіля – швидкістю в даний момент часу.

Рівномірна швидкість

Рівномірний рух із постійною швидкістю – це найпростіший вид руху. На коштовних машинах є режим “круїз-контроль”. У цьому режимі автомобіль рухається із рівномірною швидкістю, величину якої встановлює водій.

Нерівномірний рух

Однак, у повсякденному житті рух відбувається з різними швидкостями – це так званий “нерівномірне рух”. У найпростішому випадку зміну швидкості можна виразити вже знайомою нам формулою:

ΔV = V1 – V0, де

  • ΔV – зміна швидкості;
  • V0 – початкова швидкість;
  • V1 – кінцева швидкість

Середня швидкість

Швидкий поїзд Київ-Луганськ вирушає з Києва о 18:40, а прибуває до Луганська наступного дня о 9:40. Т.ч., час у дорозі становить 15 годин. Відстань між Києвом та Луганськом 840 км. У цьому випадку, розділивши відстань на час, ми отримаємо середню швидкість:

Швидкість

Зверніть увагу, що середня швидкість позначається за допомогою штриха над символом V.