ГоловнеРечовини та сумішіХімія

Що таке “речовина”

Світ, що оточує нас, складається з безлічі різних об’єктів (фізичних тіл): стіл, стільці, будинки, машини, дерева, люди … У свою чергу, всі ці фізичні тіла складаються з більш простих сполук, які називаються речовинами: скло, вода, метал, глина, пластмаса та ін.

З однієї й тієї ж речовини можна зробити різні фізичні тіла, наприклад, із золота роблять різні ювелірні прикраси (кільця, сережки, персні), посуд, електроди, монети.

  • Речовина – форма матерії певного складу, що складається з молекул, атомів, іонів.
  • Молекула – найменша частка конкретної речовини, що зберігає його хімічні властивості.
  • Атом – найменша частка, яку неможливо хімічно розділити.
  • Іон – електрично заряджений атом (група атомів).

Сучасна наука знає понад 10 млн. різноманітних речовин. Оскільки, з одного боку, з однієї речовини можна зробити кілька фізичних тіл, а з іншого боку – складні фізичні тіла складаються з кількох речовин, кількість різноманітних фізичних тіл взагалі важко піддається обліку.

Будь-яку речовину можна охарактеризувати певними особливими властивостями, що дозволяють відрізняти одні речовини від інших – це запах, колір, агрегатний стан, щільність, теплопровідність, крихкість, твердість, розчинність, температури плавлення і кипіння та ін.

Різні фізичні тіла, що складаються з тих самих речовин, за однакових умов навколишнього середовища (температура, тиск, вологість та ін.) мають однакові фізико-хімічні властивості.

Властивості речовин

Речовини змінюють свої властивості залежно від умов. Найпростіший приклад, добре відома вода, яка при негативних температурах за Цельсієм набуває вигляду твердого тіла (лід), в діапазоні температур від 0 до 100 градусів – це рідина, а вище 100 градусів при нормальному атмосферному тиску перетворюється на пару (газ), при цьому в кожному з цих агрегатних станів вода має різну щільність.

Одна з найцікавіших і найдивовижніших властивостей речовин – це їхня здатність за певних умов взаємодіяти з іншими речовинами, внаслідок чого можуть з’являтися нові речовини. Такі взаємодії називають хімічними реакціями.

Також речовини при зміні зовнішніх умов можуть зазнавати змін, які поділяються на дві групи – фізичні та хімічні.

При фізичних змінах речовина залишається однією і тією ж, змінюються тільки її фізичні характеристики: форма, агрегатний стан, щільність та ін. Наприклад, при таненні льоду утворюється вода, а при кип’ятінні вода перетворюється на пару, але при цьому всі перетворення відносяться до однієї речовини – води.

При хімічних змінах речовина може вступати у взаємодії з іншими речовинами, наприклад при нагріванні деревини, починається її взаємодія з киснем, що міститься в атмосферному повітрі, у результаті чого утворюються вода і вуглекислий газ.

Хімічні реакції супроводжуються зовнішніми змінами: зміною забарвлення, появою запаху, випаданням осаду, виділенням світла, газу, тепла та ін., при цьому вихідні речовини, що вступають у хімічні реакції, можуть перетворюватися на інші сполуки та речовини, що мають свої унікальні властивості, відмінні від властивостей вихідних речовин.

ГОЛОВНЕ МЕНЮ розділу “Речовини та суміші”